2 decembrie 2022: Inițiative inovative în vederea integrării la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități și a grupurilor vulnerabile

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on skype
Skype

„𝘋𝘦𝘴̦𝘪 𝘯𝘶 𝘱𝘰𝘵 𝘴𝘢̆ 𝘮𝘢̆ 𝘮𝘪𝘴̦𝘤 𝘴̦𝘪 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪𝘦 𝘴𝘢̆ 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘦𝘴𝘤 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘶𝘯𝘶𝘪 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘶𝘵𝘦𝘳, 𝘪̂𝘯 𝘮𝘪𝘯𝘵𝘦𝘢 𝘮𝘦𝘢 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘭𝘪𝘣𝘦𝘳”.(Stephen Hawking)
Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate. Din cauza prejudecăților, sunt „victime” din momentul în care își dobândesc handicapurile.
Din păcate, celebrul fizician Stephen Hawking e o excepție care întărește regula discriminării. Poate ar fi mai multe exemple pozitive dacă societatea s-ar educa nu doar în sensul acceptării persoanelor cu dizabilități, ci și a integrării lor.
Asociația ASSOC militează de 27 de ani pentru drepturile grupurilor vulnerabile și în toate proiectele derulate a venit cu soluții. Cele mai importante au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat în cadrul proiectului “Sprijin pentru creșterea nivelului de calificare al angajaților”, organizat în preajma zilei de 3 decembrie, când s-a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Evenimentul cu tema “Inițiative inovative în vederea integrării la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități și a grupurilor vulnerabile” a fost dedicat specialiștilor, iar pentru ca participanții să discute în mod aplicat pe subiect a fost invitat un specialist în domeniu.

Speaker a fost Patrice Warembourg, consultant și expert medico-social la Handicap & Société Conseil Franța, care asigură consultanță organizațiilor publice și private europene în dezvoltarea de strategii pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii, dar și o companie parteneră care a înțeles să lucreze cu persoane care au diverse forme de handicap. Acesta a vorbit celor prezenți despre modelele de bună practică din țările europene, felul în care companii private mari relaționează cu angajații cu dizabilități, dar și cum reușesc să-i integreze în echipe dar și cu restul comunității.

Un exemplu de bună practică din România între ONG și companii private, mai exact între ASSOC – Centrul de Zi pentru Tineri cu Dizabilități și Centrul Pinochio de la Cărbunari și BSG Amanet & Exchange, a fost prezentat de Cristian Fărcaș, CEO-ul companiei. Acesta a vorbit despre motivația de a colabora cu ASSOC, iar Iasmina Nemțov, specialist marketing&media în cadrul Bertus SRL Baia Mare, a arătat rezultatele obținute în munca desfășurată cu tinerii din centre. Clienții companiei au primit în dar, la fiecare eveniment mai special (Paște, Crăciun, Ziua Copilului etc.) câte un cadou confecționat de persoanele cu dizabilități.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost detaliate și alte bune practici în domeniul integrării în muncă a persoanelor cu dizabilități și s-au prezentat exemple de succes preluate din Ghidul realizat de membrii echipei de proiect.

Tema anuală aleasă de ONU pentru marcarea Zilei Persoanelor cu Dizabilități 2022 a fost chiar inovarea pentru o dezvoltarea favorabilă a incluziunii persoanelor cu handicap în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și de reducere a inegalităților, iar evenimentul a deschis noi perspective în contextul schimbărilor de pe piața muncii, mai ales că au fost prezenți reprezentanți din managementul marilor companii maramureșene, inclusiv parteneri ai ASSOC de la Aramis, Eaton, UAC, BSG, 4Brands, Taparo etc.


CONSULTĂ GHIDUL DE BUNE PRACTICI